NL
FR
SOCIAAL NETWERK
Volg onze
actualiteit
AGENDA
thumbails
06-03 < 22-04-2018
Prix belge de l’Energie et de l’Environnement 2018 : les inscriptions sont ouvertes !
Vous avez développé un projet d... Meer lezen
thumbails
12-03-2018
CAFE-RENO à Liège / Comment bien réussir son extension d’habitation !
CAFE-RENO à Li&e... Meer lezen
thumbails
25-03-2018
Espace Causerie : Passif - Matériaux naturels
Espace Causerie Choi... Meer lezen
thumbails
07-05-2018
CAFE-RENO à Liège / Comment bien réussir son habitat léger?
CAFE-RENO à Li&e... Meer lezen
NIEUWS
thumbails
06-02-2018
2018 Bruxelles - Primes Energie et accompagnement des citoyens
thumbails
24-10-2017
10 ans des Passeurs d'Energie à LLN - En route pour une deuxième décennie riche en projets !
Ce dimanche 29 octobre les Passeurs d'Energ... Meer lezen
thumbails
22-10-2017
Passez à l'électricité verte et locale - Partenariat avec Cociter
Comment faire concrètement pour ... Meer lezen
thumbails
21-10-2017
Fiches matériaux d'isolation à télécharger
Matériaux d'isolation thermiques Fi... Meer lezen
thumbails
10-01-2017
Circuit « Habitats durables» à Bruxelles et en Wallonie
Circuit « Habitats durables» &agr... Meer lezen
thumbails
05-12-2016
Espace Causerie
Vous étiez nombreux ce dimanche 23 oct... Meer lezen
thumbails
27-06-2016
Feedback de la journée festive de 19 juin 2016
Bonjour à tous, Merci à toutes ... Meer lezen
thumbails
01-03-2016
Salon Batibouw - du 25 février au 6 mars - Les passeurs d'Energie sont présents
Les Passeurs d'Énergie sont pré... Meer lezen
thumbails
25-02-2016
Salon des Mandataires - 18 et 19 février - Les passeurs d'Energies étaient présents
Les passeurs d'énergie étaient pr... Meer lezen
thumbails
08-06-2015
EE Awards 2015, on y était
Les Passeurs d'énergie furent invit&eacu... Meer lezen

Bioklimatische architectuur en rationeel energiegebruik

Navigatie » Thema’s » Energiebeheer

Bioklimatische architectuur

De bioklimatische architectuur wil de gunstige effecten van het klimaat benutten en tezelfdertijd bescherming bieden tegen haar ongunstige effecten.

Koudestrategie in de winter bestaat erin de zonne-energie door zuidgerichte ramen op te vangen, deze op te slaan in de massa van het gebouw en dankzij een goede isolatie vast te houden.

Koudestrategie in de zomer bestaat erin de ramen met vegetatie of een ander soort scherm te beschutten (stores, zonneluifels), en de binnenruimte ’s nachts af te koelen dankzij een natuurlijke, intensieve ventilatie.

 • Bij nieuwbouw is het belangrijk na te denken over de oriëntatie van de woning op het perceel zodat er optimaal gebruik kan gemaakt worden van gunstige natuurelementen.  Hiervoor kan men bijvoorbeeld grote, zuidgerichte verticale beglazing voorzien (voor de winter) met zonnewering.  Een natuurlijk schild zoals bijvoorbeeld een rij bladerbomen (voor de zomer) is een andere mogelijkheid.
 • Voor lichte constructies (houten gebinte, cellenbeton) kan het nuttig zijn om massa toe te voegen in de binnenmuren om de temperatuur te op peil te houden. Door  de wanden te bepleisteren met natuurlijke materialen (kalk, klei, enz…) wordt de luchtvochtigheid geregeld en dit komt het comfort van de bewoners ten goede!

La stratégie du froid La stratégie du chaud

De natuur is een prachtige machine.  Benut haar optimaal! Bioklimatisch bouwen spaart het milieu en de installaties net als het onderhoud zijn goedkoper.  Bovendien maakt men minder gebruik van verwarming- en verkoelingssystemen of isolatie.

Om meer te weten te komen over dit onderwerp:


Rationeel energiegebruik

Thermostat d'ambiance sans fil

De beste energie is diegene die niet verbruikt wordt ! De beste manier om een leefbare wereld door te geven aan onze kinderen bestaat erin onze dagelijkse gewoontes aan te passen (een trui dragen, zich met de fiets verplaatsen).  Zo kunnen we ook belangrijke besparingen realiseren op de kosten voor verwarming, elektriciteit en water.

Uw thermostaat op 19°C instellen in plaats van op 20°C vermindert het verbruik met 7%.  U bespaart nog meer indien u ’s nachts de temperatuur instelt op 17°C en uw radiatoren uitrust met een thermosstatische radiatorkraan waardoor u de verwarming kan uitschakelen in lege kamers.

Enkele gemakkelijke toepassingen voor in de keuken:

 • Koken met het deksel op de kookpot
 • Niet meer water opwarmen dan strikt noodzakelijk is
 • Elektrische kookplaten een paar minuten voor het einde van de kooktijd uitzetten
 • Diepgevroren voedingswaren de dag voor gebruik in de koelkast plaatsen
 • Warme voedingswaren laten afkoelen vooraleer ze in de koelkast te zetten.

Geef de voorkeur aan wasprogramma’s op lage temperatuur en maak regelmatig de filters van uw huishoudtoestellen schoon, zowel van de wasmachine als van de vaatwasser.  U bespaart veel energie door uw wasgoed droog te zwieren en  buiten te laten drogen.  Indien een droogkast de enige oplossing is, kies dan bij voorkeur een condensatiedroogkast.  Sommige huishoudtoestellen kunnen aangesloten worden op uw warmwatervoorziening zodat de elektrische weerstand minimaal gebruikt wordt.

In de badkamer : neem een douche in plaats van een bad en beperk de temperatuur van het water. Rust alle waterkranen in de woning uit met mousseurs of energiebesparende douchekoppen om onnodig waterverbruik te beperken.

Indien de woning reeds goed geïsoleerd is kunnen er bijkomende besparingen gerealiseerd worden door het installeren van een warmterecuperatiesysteem dat de warmte van het afvalwater van de douche aanwendt om (koud) water voor te verwarmen.

Om meer te weten te komen over dit onderwerp:


Huishoudtoestellen en verlichting

Met een Wattmeter is een handig hulpmiddel om het energiegebruik van uw verschillende toestellen goed in te schatten.  Dit onontbeerlijk toestel vrij goedkoop (€ 25) en kan uitgeleend worden aan andere familieleden nadat u zelf al uw toestellen opgemeten hebt.

Door  A+++ toestellen (diepvriezer, stofzuiger, televisie, enz…) aan te kopen kan u eveneens uw energiegebruik drukken.  Deze toestellen zijn niet zoveel duurder en renderen snel. Gebruik uw oude toestellen niet meer na de aankoop van nieuwe apparaten : uw energiegebruik zal er eerder door stijgen dan verminderen  Ontdooi uw apparaten regelmatig en vervang de pakkingen indien deze niet goed sluiten.

Elektronica en transformatoren zijn alom tegenwoordig in onze huizen. Het verbruik van toestellen die 20 uur op 24 in slaapstand staan is praktisch hetzelfde als mocht u ze 4 uur effectief aanzetten.  Schaf u dus een meervoudige stekkerdoos aan met een schakelaar en zet deze in OFF stand in plaats van STANDBY.  Op deze manier bespaart u 50% energie.  Bovendien zijn sommige stekkerdozen uitgerust met een bijkomende bescherming tegen blikseminslag.

Een andere energieverslinder is kunstmatige verlichting : wist u dat verlichting 30% van het energiegebruik in tertiaire gebouwen opslorpt?  Denk er dus aan uw lichten te doven wanneer het niet echt nodig is en schaf u spaarlampen aan!  De laatste generatie lampen (fluocompacte et LED lampen) is 10 keer efficiënter dan gloeilampen.  Een recente lamp verbruikt dus minder energie terwijl ze dezelfde hoeveelheid licht verspreidt.  Let wel op een goede ventilatie indien u LED lampen wil inbouwen in een vals plafond.


Tips en tricks voor elke dag

U kan uw energiegebruik ook beperken zonder grote investeringen te doen dankzij de tips en tricks die u in de rubriek “rationeel energiegebruik”  terugvindt. 

Hieronder vindt u er nog een paar:

Sluit tochtplaatsen luchtdicht af

 • Ontlucht uw radiatoren; ontdooi uw diepvriezer meerdere keren per jaar
 • Zorg dat het rooster achteraan de koelkast goed verlucht wordt
 • Laat uw stookketel regelmatig nakijken

Om meer te weten te komen over dit onderwerp:

 • Lees hier een artikel van een Energieschakel
 • Maak een afspraak bij een energieloket via de Energieloketten van het Waals Gewest
   

Delen