NL
FR
SOCIAAL NETWERK
Volg onze
actualiteit
AGENDA
thumbails
06-03 < 22-04-2018
Prix belge de l’Energie et de l’Environnement 2018 : les inscriptions sont ouvertes !
Vous avez développé un projet d... Meer lezen
thumbails
12-03-2018
CAFE-RENO à Liège / Comment bien réussir son extension d’habitation !
CAFE-RENO à Li&e... Meer lezen
thumbails
25-03-2018
Espace Causerie : Passif - Matériaux naturels
Espace Causerie Choi... Meer lezen
thumbails
07-05-2018
CAFE-RENO à Liège / Comment bien réussir son habitat léger?
CAFE-RENO à Li&e... Meer lezen
NIEUWS
thumbails
06-02-2018
2018 Bruxelles - Primes Energie et accompagnement des citoyens
thumbails
24-10-2017
10 ans des Passeurs d'Energie à LLN - En route pour une deuxième décennie riche en projets !
Ce dimanche 29 octobre les Passeurs d'Energ... Meer lezen
thumbails
22-10-2017
Passez à l'électricité verte et locale - Partenariat avec Cociter
Comment faire concrètement pour ... Meer lezen
thumbails
21-10-2017
Fiches matériaux d'isolation à télécharger
Matériaux d'isolation thermiques Fi... Meer lezen
thumbails
10-01-2017
Circuit « Habitats durables» à Bruxelles et en Wallonie
Circuit « Habitats durables» &agr... Meer lezen
thumbails
05-12-2016
Espace Causerie
Vous étiez nombreux ce dimanche 23 oct... Meer lezen
thumbails
27-06-2016
Feedback de la journée festive de 19 juin 2016
Bonjour à tous, Merci à toutes ... Meer lezen
thumbails
01-03-2016
Salon Batibouw - du 25 février au 6 mars - Les passeurs d'Energie sont présents
Les Passeurs d'Énergie sont pré... Meer lezen
thumbails
25-02-2016
Salon des Mandataires - 18 et 19 février - Les passeurs d'Energies étaient présents
Les passeurs d'énergie étaient pr... Meer lezen
thumbails
08-06-2015
EE Awards 2015, on y était
Les Passeurs d'énergie furent invit&eacu... Meer lezen

Isolatie, ventilatie en luchtdichtheid

Navigatie » Thema’s » Energiebeheer

Inleiding : Een onafscheidbaar trio

Isolatie is de eerste gulden regel om uw comfort te verhogen en uw energiegebruik te verminderen!

Let wel op ! Vochtig isolatiemateriaal verliest zijn isolerende kracht.  Elke oorzaak van vocht in uw woning (opkomend vocht, vochtinfiltratie) moet dus vooraf verholpen worden.  De isolering zal doeltreffend zijn dankzij het voorzien van luchtdichtheid dat tocht onder de deuren of langs ramen verhindert.  Men brengt deze bescherming vaak aan wanneer het isolatiemateriaal geplaatst wordt.

Om een goede luchtkwaliteit te garanderen en vochtvorming te evacueren -  het gevolg van bewoning (metabolisme, keuken, badkamer) - is eveneens een gematigde, maar doeltreffende ventilatie vereist. De beste oplossing bestaat uit balansventilatie met warmtewisselaar vermits deze toelaat elke kamer naar behoefte te ventileren.  Met een warmtewisselaar wordt bovendien 90% van het warmteverlies gerecupereerd door luchtverversing.

Wanneer u renoveert zullen deze drie maatregelen uw energiegebruik voor verwarming aanzienlijk verminderen.  Geef dus voorrang aan de uitvoering ervan.  Bij nieuwbouw zijn deze maatregelen verplicht.

Le triplet indissociable !

Een performant gebouw ontwerpen of verbouwen is geen gemakkelijke zaak.  Vooraleer de eerste steen te leggen moet u alles goed overwogen hebben.  Denk dus goed na over de investering die u zal maken opdat deze duurzaam zou zijn en ook effectief rendeert.  Bevraag u bij verschillende specialisten en laat u bijstaan door echte professionals.

Plan uw werken op een logische manier.  Vervang bijvoorbeeld de stookketel niet als u van plan bent het gebouw later te isoleren.   De stookketel zal overcapaciteit hebben en dus een minder goed rendement geven.  De leden van ons netwerk staan u graag bij met praktisch advies. Ga bij hen te rade!


Isolatie

Vooraleer te isoleren moeten de muren volledig vochtvrij zijn en uw woning uitgerust zijn met een ventilatiesysteem. Begin er meteen aan zodat deze zeer belangrijke voorwaarden vervuld zijn!  Wees niet te zuinig als u de buitenkant isoleert.  Waarom kiezen voor een dikte van slechts 10 cm als u voor een bescheiden meerkost dubbel zoveel kan plaatsen ?  Verkies het isoleren langs de buitenkant : het is efficiënter en makkelijker.  Bovendien vermijdt u met deze werkwijze koudebruggen en wordt uw dagelijks leven niet verstoord.  Vergeet geen bouwvergunning aan te vragen.   In sommige gevallen kunnen spouwmuren (vanaf de jaren 60) geïsoleerd worden door isolatiemateriaal te spuiten in de spouwruimtes.  De dikte van de isolatielaag is echter beperkt tot 5cm!  Vergewis u ervan dat de spouwruimte egaal is en dat er geen ander contact is tussen de gevelstenen en de steunmuur met uitzondering van spouwhaken (bijvoorbeeld uitpuilende cement tussen de voegen die bij het bouwen niet werd weggehaald door de metser).

In laatste instantie kan u overgaan tot het isoleren van de muren langs binnen.  Voor deze techniek dient men zorgvuldig te werk te gaan. Het is ook niet bepaald goedkoper dan isoleren langs de buitenkant vermits de plaatsing heel complex is (demonteren van radiatoren, elektriciteit....).  Bovendien vergroot deze manier van werken het risico op condensatieproblemen en schimmel bij een luchtlek (door slechte luchtdichtheid) of koudebruggen (spouwmuren, plankenvloer, raamkozijnen, enz...). Tenslotte is het onvermijdelijk dat u aan ruimte inboet.  In dit geval is het aangewezen voor ademende materialen, vrij van schadelijke stoffen te kiezen!

U kan een combinatie van deze drie oplossingen overwegen, maar daartoe moet een studie gemaakt worden van waterdampmigratie om condensatierisico’s te voorkomen binnen in de wand.

Muurisolatie voor een oppervlakte van 100m² kost ongeveer

  • Voor isolatie langs buiten (15 à 20 cm dikte) : 13.000 €
  • Voor tussenwandisolatie (maximum 5cm dikte) : 3.000 €
  • Voor isolatie langs binnen (10 à 15cm dikte) : 10.000 € 

Om meer te weten te komen over dit onderwerp:


Luchtdichtheid

Veel bestaande woningen zijn echte tochtgaten !  De koude lucht komt binnen langs deurspleten of een oude schoorsteen ....  Meestal staat de verwarming constant aan om het warmteverlies door de talrijke luchtlekken, het ene al wat groter dan het andere,  te compenseren. Zelfs indien u uw dak hebt geïsoleerd blijft het probleem zich voordoen.  U voelt de tocht misschien niet altijd maar de luchtlekken zijn wellicht nog niet allemaal gedicht.

Luchtdichtheid is primordiaal om aanzienlijke besparingen te kunnen realiseren op verwarmingskosten.

De oplossing ? Alle lekken opzoeken en ze één voor één dichten.  Bij nieuwbouw garanderen dampwerende lagen en afwerkingpleisters de luchtdichtheid op voorwaarde dat de lagen niet doorboord worden om elektriciteitskabels of luchtslangen te trekken!  Men kan de luchtdichtheid gemakkelijk meten aan de hand van de “blowerdoor” luchtdichtheidstest. Voer deze test uit voordat u begint aan de eindafwerking (vals plafond, voorzetwand, afwerken van de installatie van een hangtoilet…) want gebreken verhelpen eens de werken gedaan zijn wordt moeilijk!

Om meer te weten te komen over dit onderwerp:

En om alles te weten te komen over luchtdichtheid stelt WTCB de 6 volgende videoclips voor:


Ventilatie

U hebt reeds werk gemaakt van de isolatie en de luchtdichtheid van uw woning ?  Goed zo !

Als u slechte luchtkwaliteit en vochtproblemen wil voorkomen is de installatie van een luchtverversingssysteem hoogst noodzakelijk (bij voorkeur A, C of D).  Voor nieuwbouw en bij het vervangen van ramen die uitgeven op een zogenaamde droge renovatieruimte is dit verplicht.  Vergeet niet dat we niet kunnen leven zonder lucht.  Een volwassene ademt gemiddeld 13 kg lucht per dag in !

Ventilatiesysteem A

In systeem A wordt zowel de verse als de vervuilde lucht af- en aangevoerd op natuurlijke wijze . Verse lucht komt binnen langs ingebouwde ventilatieroosters in ramen of muren terwijl de vervuilde lucht (warm en vochtig) naar buiten wordt afgevoerd door de nok van het dak via roosters in badkamers, keukens, toiletten en wasruimtes.
Waarin ligt dan het verschil met een woning die niet luchtdicht is en niet is uitgerust met een ventilatiesysteem ?  In een woning uitgerust met een ventilatiesysteem A kan men beperkt de aanvoer van verse lucht regelen door ventilatieroosters te openen of te sluiten naargelang uw behoeften!

Wanneer een systeem A slecht afgesteld is worden niet alle kamers geventileerd volgens de normen van het wettelijk vastgelegd debiet.  Bovendien kan dit systeem de afvoer van vervuilde lucht (geurtjes, vocht en verontreinigende stoffen) uit vochtige kamers niet garanderen waardoor deze zich elders in het huis kunnen verspreiden.

Ventilatiesysteem C

Om kookgeurtjes in uw woonruimte of toiletgeur in de slaapkamers te vermijden alsook de lucht afdoende te verversen en verontreinigende stoffen af te voeren, kiest men best voor een ventilatiesysteem C .  In de droge woonruimtes (woonkamer, kamers, bureau) wordt verse lucht aangevoerd  en de vervuilde lucht wordt uit de vochtige kamers (keuken, badkamer, toilet, wasruimte) gezogen langs buizen uitgerust met afzuigventilators.

Door dit systeem beschikt u alvast over een betere luchtkwaliteit, maar het brengt ongemakken met zich mee (koude tocht).  Bovendien verbruiken de ventilators elektriciteit en de warme lucht wordt naar buiten gewerkt zonder energierecuperatie! Bovendien wordt met dit systeem de inkomende lucht niet gefilterd.  Zonder luchtfiltering kunnen ouderen of mensen die allergisch zijn (pollen, fijn stof) gezondheidsproblemen ondervinden. 

Er bestaat ook een ventilatiesysteem C+ .  In dit systeem heeft het centraal afzuigsysteem een uitrusting waarmee men het debiet kan afstellen in functie van de hoeveelheid CO2 of de vochtigheidsgraad, waardoor er minder warme lucht afgevoerd wordt. Deze systemen kunnen gecombineerd worden met een warmtepomp die wordt aangesloten wordt op de vervuilde luchtafvoer.  Zo wordt sanitair water gedeeltelijk verwarmd en opgeslagen in een vat.

Ventilatiesysteem D of Balansventilatie

Een netwerk van leidingen doorheen de woning voert lucht af en aan in de verschillende kamers van de woning door een centraal toestel dat warmte uit de vervuilde lucht recupereert en ze via een wisselaar toevoegt aan de verse lucht.

Bovenop het recupereren van warmte kan het ventilatiedebiet op maat afgesteld worden voor elke kamer. De werking van de centrale ventilator kan aangepast worden aan de bezetting van de woning.  Dit is het meest efficiënte systeem dat toegepast kan worden wanneer u verbouwt, op voorwaarde dat u goed nadenkt over waar u de leidingen zal plaatsen.

Om meer te weten te komen over dit onderwerp:

Delen