NL
FR
SOCIAAL NETWERK
Volg onze
actualiteit
AGENDA
thumbails
06-03 < 22-04-2018
Prix belge de l’Energie et de l’Environnement 2018 : les inscriptions sont ouvertes !
Vous avez développé un projet d... Meer lezen
thumbails
12-03-2018
CAFE-RENO à Liège / Comment bien réussir son extension d’habitation !
CAFE-RENO à Li&e... Meer lezen
thumbails
25-03-2018
Espace Causerie : Passif - Matériaux naturels
Espace Causerie Choi... Meer lezen
thumbails
07-05-2018
CAFE-RENO à Liège / Comment bien réussir son habitat léger?
CAFE-RENO à Li&e... Meer lezen
NIEUWS
thumbails
06-02-2018
2018 Bruxelles - Primes Energie et accompagnement des citoyens
thumbails
24-10-2017
10 ans des Passeurs d'Energie à LLN - En route pour une deuxième décennie riche en projets !
Ce dimanche 29 octobre les Passeurs d'Energ... Meer lezen
thumbails
22-10-2017
Passez à l'électricité verte et locale - Partenariat avec Cociter
Comment faire concrètement pour ... Meer lezen
thumbails
21-10-2017
Fiches matériaux d'isolation à télécharger
Matériaux d'isolation thermiques Fi... Meer lezen
thumbails
10-01-2017
Circuit « Habitats durables» à Bruxelles et en Wallonie
Circuit « Habitats durables» &agr... Meer lezen
thumbails
05-12-2016
Espace Causerie
Vous étiez nombreux ce dimanche 23 oct... Meer lezen
thumbails
27-06-2016
Feedback de la journée festive de 19 juin 2016
Bonjour à tous, Merci à toutes ... Meer lezen
thumbails
01-03-2016
Salon Batibouw - du 25 février au 6 mars - Les passeurs d'Energie sont présents
Les Passeurs d'Énergie sont pré... Meer lezen
thumbails
25-02-2016
Salon des Mandataires - 18 et 19 février - Les passeurs d'Energies étaient présents
Les passeurs d'énergie étaient pr... Meer lezen
thumbails
08-06-2015
EE Awards 2015, on y était
Les Passeurs d'énergie furent invit&eacu... Meer lezen

Sociale waarden

Navigatie » Thema’s

Gegroepeerd en multigenerationeel wonen; woningdelen

Gegroepeerd wonen kent de laatste jaren een ware heropflakkering.  Het is soms gelinkt aan een renovatieproject (oude hoeve of klooster...), soms wordt het concept toegepast in de context van een nieuwbouw. Dit concept schept een specifieke sfeer en smeedt banden tussen verschillende gezinnen.  Zij delen gemeenschappelijke infrastructuur zoals een feestruimte, tuin, weide of een energie installatie.  Dit is ook kostbesparend.

Bij woningdelen is er een grote verbondenheid tussen de verschillende bewoners die de meeste ruimtes in een gebouw delen.  

Wanneer een gezin een woning deelt met een oudere of kwetsbaar persoon spreekt men van een kangoeroewoning (of multigenerationeel wonen). De bewoners verdelen onderling taken en diensten.  De bewoners delen de gemeenschappelijke wens om taken en diensten onderling te verdelen.

Om meer te weten te komen over dit onderwerp :


Duurzame buurten / overgangsfase

Dit concept werd reeds uitgeprobeerd in talrijke buurten van het Brussels gewest.  Het beoogt de heropleving van een buurt dankzij acties met betrekking tot wonen, buurtinfrastructuur, openbare ruimte en aandacht voor het sociaaleconomische aspect in samenwerking met de burgers, het geheel in combinatie met aandacht voor het milieu. Deze buurtcontracten bundelen de krachten van de burgers terwijl er tegelijkertijd samenhorigheid ontstaat.

Dit concept kan uitgebreid worden naar andere initiatieven zoals overgangsinitiatieven voor het creëren van een gelukkigere en vooral weerbaardere maatschappij dankzij een lokale positieve en collectieve aanpak.  Zo bouwen we onverwijld de wereld op die we voor onszelf wensen.  Vandaag bestaan er meer dan 1.200 soortgelijke initiatieven in meer dan 45 landen.

Energieschakels staan achter deze lokale initiatieven (of ze nu al dan niet plaatsvinden in de context van een buurtcontract of een overgangssituatie) want ze brengen alle actoren van de maatschappij, pioniers en mensen met een roeping, particulieren en professionals, dichter bij elkaar om een betere wereld op te bouwen.

Om meer te weten te komen over dit onderwerp :


Aanpasbaar bouwen en toegankelijkheid

Onder aanpasbaar bouwen verstaat men de mogelijkheid om de bestemming van lokalen in een gebouw gemakkelijk te kunnen veranderen en zelfs de oppervlakte ervan te kunnen aan- passen. Dit kan door moduleerbaar te bouwen met onderdelen die vaak geprefabriceerd zijn. Op die manier kan het gebouw aangepast worden aan de noden van de bewoners, van de ene generatie naar de andere, van de ene bestemming naar de andere. 

Onder toegankelijkheid verstaat men het aanpassen van de woning aan personen met beperkte mobiliteit en/of ouderen voor wie het betreden van een deurdrempel, een smalle gang of een trap zonder de nodige aanpassingen vaak onmogelijk zou zijn.


Comfort en gezondheid

In dit hoofdstuk hebben we het over luchtvochtigheidcomfort, akoestisch en visueel comfort.

Luchtvochtigheidcomfort hangt vaak samen met thermisch comfort in het drieluik “isolatie, luchtdichtheid en ventilatie”. In een bestaand gebouw moet men uiteraard eerst en vooral alle vochtigheidshaarden van buiten uit bestrijden (waterinsijpeling, opkomend vocht enz.). Een thermisch geïsoleerd en luchtdicht gebouw vereist natuurlijk een goede ventilatie om vocht dat door bewoning wordt gegenereerd af te voeren. Sommige ontwerpers ijveren voor het concept van ademende wanden die op natuurlijke wijze het potentieel verhogen van een gezonde woning.

Vaak is akoestisch comfort bijkomstig maar in sommige gevallen kan het ook kritiek zijn.  In aanpalende huizen of in appartementen  kan contact- en luchtgeluid door het gebouw verspreid worden en belangrijke hinder veroorzaken. Akoestisch comfort vereist hoe langer hoe meer een specifieke aanpak, vooral voor lichte structuren (gebouwen met houtgebinte bijv.). Andere hinder kan van buitenaf komen (weg- of luchtverkeer). Deze hinder kan door akoestisch performante vensters en ramen verholpen worden.

De moderne architectuur experimenteert op creatieve wijze met oriëntatie, helling, uitbreiding en proportionaliteit van beglazing.  De nagestreefde esthetiek komt echter niet automatisch het visueel comfort ten goede.  Het is trouwens belangrijk om weldoordacht zonnewering en kunstmatig licht aan te brengen voor natuurlijke lichtinval en de energetische performantie op peil te houden.  Vooruitgang is vaak gunstig, maar men moet toch steeds voorzichtig blijven.

 

Delen