NL
FR
SOCIAAL NETWERK
Volg onze
actualiteit
AGENDA
thumbails
06-03 < 22-04-2018
Prix belge de l’Energie et de l’Environnement 2018 : les inscriptions sont ouvertes !
Vous avez développé un projet d... Meer lezen
thumbails
12-03-2018
CAFE-RENO à Liège / Comment bien réussir son extension d’habitation !
CAFE-RENO à Li&e... Meer lezen
thumbails
25-03-2018
Espace Causerie : Passif - Matériaux naturels
Espace Causerie Choi... Meer lezen
thumbails
07-05-2018
CAFE-RENO à Liège / Comment bien réussir son habitat léger?
CAFE-RENO à Li&e... Meer lezen
NIEUWS
thumbails
06-02-2018
2018 Bruxelles - Primes Energie et accompagnement des citoyens
thumbails
24-10-2017
10 ans des Passeurs d'Energie à LLN - En route pour une deuxième décennie riche en projets !
Ce dimanche 29 octobre les Passeurs d'Energ... Meer lezen
thumbails
22-10-2017
Passez à l'électricité verte et locale - Partenariat avec Cociter
Comment faire concrètement pour ... Meer lezen
thumbails
21-10-2017
Fiches matériaux d'isolation à télécharger
Matériaux d'isolation thermiques Fi... Meer lezen
thumbails
10-01-2017
Circuit « Habitats durables» à Bruxelles et en Wallonie
Circuit « Habitats durables» &agr... Meer lezen
thumbails
05-12-2016
Espace Causerie
Vous étiez nombreux ce dimanche 23 oct... Meer lezen
thumbails
27-06-2016
Feedback de la journée festive de 19 juin 2016
Bonjour à tous, Merci à toutes ... Meer lezen
thumbails
01-03-2016
Salon Batibouw - du 25 février au 6 mars - Les passeurs d'Energie sont présents
Les Passeurs d'Énergie sont pré... Meer lezen
thumbails
25-02-2016
Salon des Mandataires - 18 et 19 février - Les passeurs d'Energies étaient présents
Les passeurs d'énergie étaient pr... Meer lezen
thumbails
08-06-2015
EE Awards 2015, on y était
Les Passeurs d'énergie furent invit&eacu... Meer lezen

Project management

Navigatie » Thema’s

Globaal project en fasering

Een bouw- of renovatieproject opstarten is goed.  Het is nog beter te weten in welke richting het te sturen. Hoeveel mensen starten geen verbouwingsproject op zonder tijdens of na afloop van de werken te twijfelen omdat ze vooraf geen volledig en lange termijn overzicht van hun project opgesteld hadden ? 

Bouwen of verbouwen is een dure aangelegenheid.  Men kan zich moeilijk veroorloven om het werk nog eens over te doen en elk aangevat werk is betaald.  Om te vermijden dat men achteraf spijt krijgt, is het nuttig om na te denken vooraleer te handelen om zo tot een betere samenhang van het project en een perfecte coördinatie van de uitwerking te komen.

Neem dus rustig de tijd om uw project uit te tekenen, erover na te denken, het te testen en erover te praten vooraleer eraan te beginnen.  En indien u niet over het budget beschikt om alle werken ineens uit te voeren, denk dan na over een efficiënte fasering van de werken.   Indien u er bijvoorbeeld aan denkt uw stookketel te vervangen, isoleer dan eerst de bouwschil.  Indien u uw gevel wil isoleren, vervang dan indien nodig eerst de beglazing enz...

 De architect

Een architect aanspreken zou logischerwijze moeten garant staan voor de samenhang van uw project en een verzorgde uitvoering ‘volgens de regels van de kunst’.  Indien u geen architect neemt houdt dit in dat u verantwoordelijk bent voor de coördinatie tussen de verschillende werklieden.  U kan dus niets aan het toeval overlaten: het ligt geheel aan u.  Een goede coördinatie zal nooit zomaar uit de lucht komen vallen !  Indien u de hulp van een architect inroept voor een deel van de werken zal zijn taak er wederom in bestaan om uitsluitend zijn gedeelte van de werken te coördineren en maakt hij geen overbrugging tussen zijn verantwoordelijkheden en het deel dat u beheert.

Het studiebureau

De taken en verantwoordelijkheden van een architect zijn hoe langer hoe complexer,  ook voor projecten met betrekking tot gezinswoningen.  Daarom laat hij zich soms bijstaan door een studiebureau gespecialiseerd in bijvoorbeeld stabiliteit, isolatie, bouwknooppunten, verwarming, speciale technieken of thermisch comfort.  Kortom, elk op zich aparte vakgebieden .  Sommige studiebureaus  nemen ook de coördinatie van de werken op zich of nemen de verantwoordelijkheid op in verband met de wettelijke EPB-eisen voor de energetische performantie van gebouwen.

De ondernemers 

Een goede ondernemer vinden is niet altijd makkelijk.  Niet alle ondernemers aanvaarden de uitvoering van alle werken. Soms ligt het wat gevoelig: zo werken sommige ondernemers enkel met een merk, een product of een bouwsysteem dat ze goed kennen.  Dit levert hen een snellere opleveringstijd op.  Indien ze speciaal voor uw werf nieuwe technieken moeten aanleren kunnen zij u ook een supplement aanrekenen. U fungeert dan als proefkonijn.  U begrijpt het al : u werkt beter met een ondernemer die reeds de techniek beheerst die u wenst toe te passen. Zit ook niet teveel achter zijn veren.  Ieder zijn vak.  U kent het uwe, hij het zijne.

Sommige ondernemers daarentegen leren graag nieuwe technieken aan om zo meer pijlen op hun boog te hebben.  Hoewel dit eerder zeldzaam is zijn er ook aannemers die akkoord gaan met een prijsverlaging indien u zelf een handje toesteekt op de werf.    U doet er dus best aan een weldoordachte strategie te volgen: ofwel voert u alle werken zelf uit, ofwel besteedt u ze 100% uit. Wanneer u tot een samenwerking komt, leg de overeenkomst dan schriftelijk vast, vooral indien u de ondernemer niet persoonlijk kent.  Vergeet nooit dat vriendschap ophoudt als er geld aan te pas komt!

Laat u ten slotte niet onder druk zetten en kies niet voor een ondernemer omdat u niemand anders vond (bijvoorbeeld omdat andere ondernemers die u aanbevolen werden te laat reageren).  Het is geen objectieve opmerking, maar misschien is een ondernemer met een lege agenda niet echt aan te bevelen...

Financiële steunmaatregelen

Het staat vast dat deze steeds minder verleend worden.  Raadpleeg desondanks de verschillende instanties : gemeenten, provincie, gewest enz. Licht u zich vooral goed in vooraleer uw bestek te ondertekenen.  In sommige gevallen moet de aanvraag tot steun ingediend zijn vooraleer de werken kunnen aanvatten.

Het financieren van de werken

Er bestaan ook steunmaatregelen specifiek voor gezinnen.  Deze steun is afhankelijk van het gezinsinkomen.  Deze steun wordt veelal verleend op regionaal niveau en wordt door verschillende instanties beheerd.  We halen in dit verband bijvoorbeeld het Sociaal Woonkrediet of het Woningfonds aan.

 

Delen